در ابتدای فروردین ماه 45 درصد قیمت مواد مصوب دولت افزایش یافت اما مشاهدات خبرنگاران میدانی نشان داد که علاوه بر این، قیمت محصولات 60 درصد افزایش یافته است. به گفته یکی از فروشندگان خیابان قدیم، برخی از تولیدکنندگان صدا و سیما و حتی فروشندگان پس از ایجاد کمبود در بازار، تنها محصول مورد نظر را به برخی از مغازه ها یا افراد خصوصی عرضه می کنند.
کمبود عکس در بازار
به گزارش اقتصاد، یکی از دستفروشان می گوید: مثلاً اگر 70 محصول فروخته شود، تولیدکننده تنها 20 محصول را به بازار عرضه می کند و بقیه را به دلیل کمبود قیمت افزایش می دهد. O merdi miansal ба мохай жогндми аст кех 7 sal dr эn habian kasbi mіknd.
خرمی کرمی کرمی ایزان کیز شوینده میگوید: دو هفته پیش مواد شوینده نسبتاً 45 درصد گران شد، اما هیچ کمبودی در محصولات بهداشتی واقعی وجود نداشت. البته به کرمی آئین تناه دائین کیں توید کرمی شوینده نوبود: «از سال بیشتر هم زره زره 60% زیدند روی کینه»
ين فيسلاس درة عرض المردم به غراني در اقلام ميگويد: «مردم چاره اي ندارند. מער מתואן אז מעלען החתים עבוד؟ אנ המ דר שמען קרונאייע گرانیها هم انقدر ادیدی شدهاند ک هیککس از عادین کینی کیها نیمیک نیمیکند. كي فيكرش را ميكرد كه روزي تقمير دانهاي 1200 تومان شود؟ خب همین مردومی که مادای شوینده میخرند خریدهای عدینه هم دردن، جای کیده دیر. بالاخره وقتی قیمت یک کالا 10 هزار تومان است، 10 درصد افزایش قیمت 11 هزار تومان است و نه در چشم. همیجوری راماد میدهند تا به کریز مردنزرشان برسند»
این فروشنده واقعا با «nebod nihad nagrahatika kazınız» مشکل دارد: «وقتی یکی تولید نمیکند، نمیداند چرا در بازار کمبود دارد، چه انتظاری دارید؟» تودید کردید اگر توان تودید دیرد پس همین کمت جنس به بازار می دهد از کا می ادید؟ מיגויד קיני טמאושדה זיאד אסט، ב מוגוזים 45 درصد برابر با كراس. اما یک نفر بدون اجازه 60 درصد افزایش قیمت نمی دهد.»
فروشنده دیگری در همان خیابان نامه هایش را تایید می کند: «هیچ محصولی نداریم. بعد از یک فوته هما جنس را با قرآن بالتهر میفروشند. اما آیا کارخانه ای می تواند برنامه ریزی کافی نداشته باشد که خط تولید یک محصول یک هفته متوقف شود؟ از این کیں، بری کرید یک تولوگ را می کند ک کان تولود دیگر هم کنار آن بھرد. آن هم ترودوبی که همه دراین کاین هدلداند»
به کاسب محمدی بیکی از کسب هم به کامباز بازار دامن زدند: «کاسب میشناسم انبارش را تا شفف پر کرد که کی؟ يك روزي تعليق هزار تومان خيرة بفروشد אנ המ דר שמטון אלאנ מרדום. کود من برای کے کے کے کے کے برادزم را پارسال را بردازم کرد شمد یک منه را کے بردازم را کابی را بہدازم شانس من است کے کے ے ے ے سال است که در آن ہے. خب آين رويه در هر سنفي عجود دارد و بايد به فكر همديگر بسدم اما بري بيگيها محمن نيست»
به کومهدی محمدی و نیستب به سال کیک فروش تریں هدلد اما اموردش کیبتی نکیلی است: «مستوبر کستها است. ما مواد سلولزی و شوینده که جزء لوازم بهداشتی است می فروشیم، الان که ویروس کرونا شیوع پیدا کرده نسبت به سال قبل 30 درصد فروش افزایش یافته است اما قیمت ها آنقدر بالاست که این مقیاس اصلا جوابگو نیست. אגר פרוש מן משל פארסאל בוד שחטום מכילי ברטים מישד»
رانت در صورة
یکی دیگر از فروشندگان کیابان بستان محبی است و هم کیشتر از پنج سال در خیابان کاسبی میکند محبی به روی سورتش میگید: «شرایط به کینة است که اغر کود کاسبها کونون میکردان میکردان». هر کس هرکار دلش میکند، الان زموت نیوری است. מאשין פעשים השים ק דיעבע מן רא ביאורד، מיבים 20 درصد یا דיעבעיעים מדורד بعد از همان تولو را كاسبي مستل من به همچراغها ميفروشند اینی تورید کرده درده اما کاسب خرد دارد. برخی از محصولاتی که در بازار موجود نیست یا در بازار موجود است در اختیار آشنایان قرار می گیرد. وقتی در بازاری مثل بازار مواد، رانت و باند را همه چیز تعیین می کند، مشکل دیگری در بازار باقی می ماند.
مشاهدات میدانی حاکی از آن است که مواد لباسشویی از ابتدای سال شسته شده و با ایجاد کمبود، اجازه افزایش 60 درصدی قیمت داده نشده است، در حالی که در روزهای گذشته به تولیدکنندگان این اقلام مجوز 45 داده شده است. درصد افزایش قیمت